Miért német juhászkutyát vagy miért ne?

Köszönhetően többek között a népszerű kutyás filmeknek ezt a fajtát mindenki ismeri és majdnem mindenki szereti. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy egy német juhászkutya tartása kötelezettségekkel és lemondásokkal is jár. Ők nem kerti vagy ne adj isten szobadíszek. Hatalmas tanulási vágy és még nagyobb mozgásigény lakozik bennük. Mit is jelent ez? A német juhászkutya alapvetően munkára lett kitenyésztve. És bár az elmúlt években bizonyos trendeknek megfelelően kicsit a divat felé vitték a fajtát, mégis fejben maradt ami volt, munkakutya. Nem kötelező, de nagyon ajánlott iskolába járni vele és emellett napi minimum másfél óra intenzív sétát, foglalkozást igényel. Ez szükséges ahhoz, hogy fizikálisan és mentálisan is „elfáradjon”.
Miért jó ez nekünk? Szokták mondani, hogy a fáradt kutya a jó kutya. És valóban! Az a kutya aki egész nap otthon unatkozik, vagy a kertben fekszik, előbb vagy utóbb, de kitalál magának programokat. Jobb esetben csak ásni kezd, vagy átrendezi a kertet, lakást. Rosszabb esetben szökni fog, hogy ezzel vezesse le a felesleges energiáit. Ha azonban megkapja a szükséges foglalkozást és időt, akkor a legjobb kutya és a legjobb társ lesz akit csak kívánhatunk. Egy jól pozicionált német juhászkutya a család büszkesége és védelmezője is egyben. Nagyszerűen kijön a család minden tagjával, idősekkel és gyermekekkel egyaránt.

Kölyök kutyát szeretnénk!

Szinte mindenkinek ez a vágya. De azt megint nem tudja mindenki, hogy a kölyök kutya csak látszólag egy kedves kis szőrgombóc. Valójában egy eleven kis ördög, aki minden csínyben aktív szerepet tölt be.
Lopja a papucsot, megrágja az ajtósarkát, felborítja a cserepes növényt és még sorolhatnánk. És persze egyáltalán nem szobatiszta. A gazdi feladata, hogy rombolásról leszoktassa és a megfelelő viselkedést megtanítsa. Ez hosszú folyamat, lehet hogy egy évig is eltart. Aki ezt vállalja, és elegendő türelemmel, szeretettel fordul egy kölyök felé, az ne gondolja meg magát, vágjon bele! Egy kölyökkutya a rengeteg munka, törődés és időnkénti bosszankodás mellett nagyon sok mókát, örömet és játékot is hoz az életünkbe.
Viszont aki úgy érzi, hogy nincs elég ideje, türelme egy kölyökkutya neveléséhez, annak sokkal jobb választás lehet egy idősebb kutyus. Ők már higgadtak, kevesebb probléma van velük és sokkal könnyebben alkalmazkodnak, de ugyan annyi szeretetet és ragaszkodást kapunk tőlük mint fiatalabb fajtatársaiktól. Téves az a tétel, hogy az idős kutya már nem szokik hozzánk.

Pici gyermekünk van, és miatta szeretnénk kölyköt!

Gondoljuk át alaposan ! Biztos ez a legjobb döntés? A kölyök kutya sokkal gyorsabban fejlődik,mint az ember gyerkőc. És ahogy nő,úgy lesz eleinte egyre játékosabb és néha szeleburdibb. Viháncol, ugrál, szaladgál. Sok esetben ez probléma forrása lehet, mert a játék közben olykor előfordulhatnak kisebb nagyobb balesetek. Elsodorhatja, fellökheti, megütheti gyermekünket. Ennek szinte mindig a kutya issza meg a levét, mert őt szidják, őt büntetik és sokszor nem is értheti mi a baj, hiszen ő csak a kisgazdival játszott. Sok kutyának kellett már menhelyre kerülnie ilyen okok miatt. Esetleg ami még rosszabb esetben, a gyepmesteri telepre adták le őket, ahol a kilátásaik többségében elkeserítőek és reménytelenek. Persze ragyogó dolog, ha gyermekünk kutya társaságában nő fel, de sokszor ehhez egy idősebb, már lehiggadt kutyus a megfelelő partner.

Ivartalanítás, pro és kontra.

A felelős kutyatartás egyik legfontosabb alappillére, hogy ivartalanítunk. Ez jó nekünk is és jó a kutyáknak is.
Egyrészről mi nem kerülünk elképesztően nehéz helyzetbe egy hirtelen született, 8-12 egyedből álló alommal. Másrészről a kutyánk az ivartalanítás után lenyugszik, kevésbé lesz hajlamos például a szökésre. Valamint kevésbé veszélyeztetik az idősebb korban gyakorta kialakuló szaporítószervi problémák.

Milyen költségekkel jár egy német juhászkutya tartása?

Erre lehetetlen pontosan válaszolni, hiszen rengeteg dologtól függ. Ami biztos, vannak kötelező, de tervezhető költségek. Ilyenek például az oltások, a napi élelmezés, az ivartalanítás és az esetleges kutyasuli költsége. És vannak a nem tervezhető de biztosan a legrosszabbkor jövő kiadások. Egy nem várt betegség vagy baleset, amikor azonnal állatorvosi segítségre, esetleg állatkórházi elhelyezésre van szükség. Ezek kiugró akár 30-50 ezer forintos költségek is lehetnek. Ezzel minden kutyatartónak számolnia kell! Utazni szerető gazdik esetén további költség a kutya útitársként (útlevél, titer vizsgálat, a szállás hely által felszámolt plusz költség). Ha négylábú társunk nélkül utazunk, a nyaralás ideje alatt gondoskodni kell a kutyus itthoni ellátásról (esetleg panzióztatásáról)

Akinek a fentiek elolvasása után még lenne kérdése, véleményre, tanácsra, segítségre lenne szüksége, vagy sikerült megfontolt döntést hoznia és szeretne egy kutyust választani családtagnak, bátran keressen bennünket elérhetőségeinken.